Иновативен фотографски проект на Владо Карамазов и фондация А‘Аскеер“ събира 

...
Иновативен фотографски проект на Владо Карамазов и фондация А‘Аскеер“ събира 
Коментари Харесай

Иновативен фотографски проект на Владо Карамазов и фондация „А‘Аскеер“ събира български актьори, отличени с „Изгряваща звезда“

Иновативен фотографски план на Владо Карамазов и фондация „ А‘Аскеер “ събира  български артисти, отличени с „ Изгряваща звезда “

 

Дигитална платформа предава личнит еемоции и истории на едни от най-големите модерни български артисти

 

 

Проектът „ Изгряваща звезда “ съставлява цифрова изложба, основана от артиста и фотограф Владимир Карамазов и фондация „ А‘Аскеер “ с поддръжката на NESCAFÉ® Dolce Gusto. Тя прилича звездна карта, осеяна с буквите на български създатели, отличени с премията „ Изгряваща звезда “ на годишните театрални награди Аскеер, към този момент с над 30 годишна история. Зад тези букви се крият специфични фотографии на актьорите, снимани от Карамазов. Нишката, която свързва обособените фотографии и трансформира цифровата апаратура в карта на съзвездие, е самостоятелен алегоричен предмет, чиято история всеки артист споделя.

 

Целта на плана е да показа в нова светлина познати и изгряващи лица от българската театрална сцена и по този метод да оживи интереса и разговора с публиката на българското театрално изкуство и премиите „ Аскеер “.

 

„ За мен да показвам себе си и визията си за света през снимка  дойде на един по-зрял стадий от развиването ми като актьор и  може би точно поради това толкоз доста се вълнувам, когато фотографирам, което се предава и на публиката.  Проектът „ Изгряваща звезда “ е неповторимо прекарване за мен и, уповавам се, за моите герои, тъй като точно фотографските облици са тези, които исторически са трансформирали нас актьорите в звезди.  Фотографският облик има тази неповторима дарба да  улови в един кадър по едно и също време и артиста, подобен какъвто го знаем от сцената,  и личността  извън сцената и таман в напрежението сред тези два облика се ражда същинската звезда. Бидейки артист да фотографирам своите сътрудници беше същински провокативно и артистично премеждие. Надявам се, че този план ще въодушеви младежите да преследват фантазиите си “  – разяснява артистът и фотограф Владимир Карамазов.

 

С дългата си история в поддръжка на българската културна сцена, както и колаборациите си с фондация „ А‘Аскеер “ и Владимир Карамазов, NESCAFÉ® Dolce Gusto се включва като сътрудник на цифровата изложба.

 

„ Като Директор на Театър „ БЪЛГАРСКА АРМИЯ “ и член на фондация „ А‘Аскеер “ съм наясно, че пътят към високите художествени достижения не е елементарен и изисква доста труд, отдаденост и неизменност. Въпреки това, с вярната поддръжка и поощрение от страна на нашите сътрудници, ние имаме вяра, че всичко е допустимо. Срещата с тях е освен това от набиране на средства. Става дума за разкриване на съидейник, който в действителност е подготвен да застане зад нас и да бъде правилен другар на Театър „ БЪЛГАРСКА АРМИЯ “. С поддръжката на такива сътрудници, ние получаваме сили да продължим напред, да изследваме креативните си търсения и да допринесем с нещо значимо за обществото. Те са движещата мощ на фондация „ А‘Аскеер “, която ни дава вяра и храброст да разтеглим границите на творчеството и да донесем хубостта на изкуството на тези, които най-вече се нуждаят от нея. Нашите сътрудници са звездите, които осветяват пътя ни и ще продължим да работим дружно за едно по-светло бъдеще. “ – каза Мирослав Пашов, Директор на спектакъл „ Българска войска “

 

Героите на плана „ Изгряваща звезда “ са актьорите Виктория Николова, Ненчо Костов, Веселин Петров, Боян Крачолов, Александър Хаджиангелов, Радина Думанян, Бойко Кръстанов, Димитър Живков, Весела Бабинова, Павлин Димитров, Веселина Радева,  Яна Титова, Анастасия Лютова, Дарин Ангелов, Александра Василева, Елена Атанасова, Милена Маркова, Димитър Рачков, Мирослава Гоговска, Радена Вълканова, Иван Радоев, Емил Емилов, Радост Костова, Рени Врангова, Кръстьо Лафазанов, който е първият награден с Аскеер за „ Изгряваща звезда “  през 1991 години и група „ Суматоха “, които са последните носители на оценката за 2022 година.

 

Дигиталната фотоизложба „ Изгряваща звезда “ може да бъде посетена тук.

 

 

Повече за премиите „ Аскеер “

 

Наградите „ Аскеер ” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават “от актьори – за актьори ” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи спектакъл.

Фондация „ А‘Аскеер “ се учередява от Театъра на българската войска и раздава награди  за театрално майсторство в разнообразни категории от 1991 година насам. Лауреати на премиите са артисти, режисьори, композитори, драматурзи и други. Статуетката е дело на статуя Георги Чапкънов

 

Повече за плановете на  Владимир Карамазов и NESCAFÉ® Dolce Gusto

 

Владимир Карамазов е български артист, продуцент и фотограф.

Първият  проект на Владимир Карамазов, подсилен от  NESCAFÉ® Dolce Gusto, е „ Пресъздай класиката ”, в който той прави римейк на типичен шлагер на певицата Йорданка Христова

Освен артист и продуцент, от 2019 година Владимир Карамазов се занимава съществено и с снимка. Негови фотографии са оповестени на влиятелни фотографски платформи и печелят фотографски награди.

Затова през 2023 година е  поканен от фондация „ А‘Аскеер “ да сътвори плана „ Изгряваща звезда “,

 

Повече за поддръжката на NESCAFÉ® Dolce Gusto за българската просвета

 

Подкрепата за българската просвета е значим фокус в обществената активност на марката NESCAFÉ® Dolce Gusto през годините.

Освен устойчивото партньорство с фондация „ А‘Аскеер “, което  в последните 5 години се надгражда и  с реализация на съпътстващи планове и начинания като  дигиталната изложба „ Изгряваща звезда “, марката поддържа необятен набор от институции и планове като Музикалните награди на БГ радио, концерти, видео продукции и независими авторски изяви на изгряващи актьори.

 

 

Повече за Poststudio

Poststudio е самостоятелна дизайнерска организация със седалище в София, България. Създадена от Магдалина Станчева, Велина Стойкова и Адреан Нечев през 2009 година, организацията работи във всички области на фокусиране на информационния дизайн по отношение на образна еднаквост, брандинг, означения и системи за насочване, корпоративни връзки и изложения. Poststudio е част от плана „ Изгряваща зведа “, създвайки концепцията и дизайн на плана.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР